Контроль якості питної води
Джерелом водопостачання міста Черкаси є річка Дніпро. Щоб річкову воду перетворити на питну, яка б відповідала чинним нормативам, необхідно виконати повний технологічний цикл очистки за допомогою реагентів: коагулянтів, флокулянтів, хлору, аміаку.
Протягом останніх років на підприємстві відбулися значні зміни в технології водопідготовки: насамперед вдалося відмовитися від сірчанокислого алюмінію в якості коагулянту та перейти на більш сучасні реагенти, які дозволяють значно зменшити вміст алюмінію у воді та покращити якість технологічної обробки.
КП "Черкасиводоканал" постійно забезпечує жителів міста питною водою, якість якої відповідає всім вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 „Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною", як за хімічними, так і за бактеріологічними показниками.
Контроль за якістю води ведеться на всіх етапах очистки: перед подачею у водорозподільну мережу та в системі водорозподільних мереж міста. Контроль здійснюється лабораторією "Черкасиводоканалу", яка у 2018 році отримала сертифікат визнання вимірювальних можливостей.
На сьогодні контроль якості питної води щоденно проводиться по 10 показниках, щотижнево - по 14, а щомісячно за 58 показниками, відповідно до IІ етапу введення ДСанПіНу.
Інформація повного хіміко-бактеріологічного аналізу питної води подається для ознайомлення споживачів щомісячно.
Дані дослідження якості питної води ІІІ підйому
по хіміко-бактеріологічним показникам
Повний аналіз за грудень 2020 р.
№ п/п |
Показники |
Одиниці виміру |
Питна водаводопровідна |
ДСанПіН 2.2.4-171-10 Не більше |
1 |
Запах при 20°С та 60°С |
бали |
2 хл./2 хл. |
2 |
2 |
Забарвленість |
градуси |
11 |
20 |
3 |
Каламутність |
мг/дм3 |
0,35 |
0,58 |
4 |
Смак та присмак |
бали |
2 хл. |
2 |
5 |
Водневий показник |
од. рН |
7,61 |
6,5-8,5 |
6 |
Залізо загальне |
мг/дм3 |
0,10 |
0,2 |
7 |
Загальна жорсткість |
мг-екв/дм3 |
3,65 |
7,0 |
8 |
Марганець |
мг/дм3 |
< 0,01 |
0,05 |
9 |
Мідь |
мг/дм3 |
< 0,002 |
1,0 |
10 |
Поліфосфати (за РО4) |
мг/дм3 |
< 0,01 |
3,5 |
11 |
Сульфати |
мг/дм3 |
18 |
250 |
12 |
Сухий залишок |
мг/дм3 |
260,5 |
1000 |
13 |
Хлор залишковий вільний |
мг/дм3 |
0 |
0,3 – 0,5 |
14 |
Хлор залишковий зв’язаний |
мг/дм3 |
0,99 |
0,8 – 1,2 |
15 |
Хлориди |
мг/дм3 |
28,2 |
250 |
16 |
Цинк |
мг/дм3 |
< 0,005 |
1,0 |
17 |
Алюміній |
мг/дм3 |
0,09 |
0,50 |
18 |
Амоній |
мг/дм3 |
0,25 |
0,5 |
19 |
Кадмій |
мг/дм3 |
< 0,0002 |
0,001 |
20 |
Кремній |
мг/дм3 |
5,4 |
10 |
21 |
Миш’як |
мг/дм3 |
< 0,005 |
0,01 |
22 |
Молібден |
мг/дм3 |
< 0,003 |
0,07 |
23 |
Натрій |
мг/дм3 |
12,48 |
200 |
24 |
Нітрати (по NO3) |
мг/дм3 |
2,2 |
50 |
25 |
Нітрити |
мг/дм3 |
< 0,003 |
0,5 |
26 |
Ртуть |
мг/дм3 |
<0,00015 |
0,0005 |
27 |
Свинець |
мг/дм3 |
<0,002 |
0,010 |
28 |
Фториди |
мг/дм3 |
0,14 |
1,2 |
29 |
Перманганатна окиснюваність |
мгO/дм3 |
4,88 |
5,0 |
30 |
Нафтопродукти |
мг/дм3 |
< 0,02 |
0,1 |
31 |
АПАР |
мг/дм3 |
< 0,01 |
0,5 |
32 |
Кобальт |
мг/дм3 |
< 0,0025 |
0,1 |
33 |
Нікель |
мг/дм3 |
< 0,005 |
0,02 |
34 |
Селен |
мг/дм3 |
< 0,0005 |
0,01 |
35 |
Берилій |
мг/дм3 |
< 0,0001 |
< 0,0002 |
36 |
Хром загальний |
мг/дм3 |
<0,0005 |
0,05 |
37 |
Хлороформ |
мкг/дм3 |
7,73 |
60 |
38 |
Дибромхлорметан |
мкг/дм3 |
<0,1 |
10 |
39 |
Бромоформ |
мкг/дм3 |
< 0,1 |
15 |
40 |
Бромдихлорметан |
мкг/дм3 |
7,54 |
15 |
41 |
Альдрін |
мкг/дм3 |
<0,01 |
0,03 |
42 |
Ліндан |
мкг/дм3 |
<0,01 |
0,03 |
43 |
Імідаклоприд |
мкг/дм3 |
<0,01 |
0,03 |
44 |
Прометрин |
мкг/дм3 |
<0,01 |
0,03 |
45 |
Гептахлор |
мкг/дм3 |
<0,01 |
0,03 |
46 |
ДДТ |
мкг/дм3 |
<0,01 |
0,03 |
47 |
ДДЄ |
мкг/дм3 |
<0,01 |
0,03 |
48 |
ДДД |
мкг/дм3 |
<0,01 |
0,03 |
49 |
Метафос |
мкг/дм3 |
<0,01 |
0,03 |
50 |
Цезій, Cs-137 |
Бк/дм3 |
0,12 |
2,0 |
51 |
Стронцій, Sr-90 |
Бк/дм3 |
0,015 |
2,0 |
52 |
Загальне мікробне число при t= 37°С – 24 год. |
КУО/см3 |
0 |
100 |
53 |
Загальні коліформи |
КУО/100см3 |
відсутні |
відсутніcть |
54 |
E.coli |
КУО/100см3 |
відсутні |
відсутність |
55 |
Ентерококи |
КУО/100см3 |
відсутні |
відсутність |
56 |
Коліфаги |
БУО/дм3 |
відсутні |
відсутність |
57 |
Патогенні кишкові найпростіші |
Клітини, цисти в 50 дм3 |
відсутні |
відсутність |
58 |
Кишкові гельмінти |
Клітини, яйця, личинки в 50 дм3 |
відсутні |
відсутність |